Mellan himmel och plättar

Från En himla många program - radio

Josef Timmerman: Peter Rangmar
Pastor Flanefält: Kerstin Granlund
Präst: Anders Eriksson
Stig Otto Nöjd: Per Fritzell
Gunbritt Beate Nöjd: Kerstin Granlund


Josef Timmerman:
Ja det är högaktningsfullt att få hälsa alla lyssnare välkomna till Mellan himmel och plättar. Idag hade jag tänkt att få presentera några nya strömningar inom den svenska kyrkan. Bl a har ju Fria trendkyrkan här i Sverige introducerat något så nytt och raffinerat som kyrking på högmässorna. Denna trendiga inneidé har ju lockat tusentals unga konfirmander i tunna trikåer och tjocka benvärmare till Fria trendkyrkans högmässer. Kollekthåvarna har fyllts till bredden och hela vinsten ja den kommer dom att plöja ner i det egna skivbolaget för att senare kunna användas till LP:n Kramgoa psalmer 303-326. Ja nu ska vi i alla fall lyssna på en högmässa från Fria trendkyrkan där alltså pastor Flanefält förevisar den nya innegrejen kyrking.

Pastor Flanefält:
[Musik spelas och pastor Flanefält pratar som någon i ett träningsprogram i TV]
Ja välkomna alla söndagströtta själar till denna nya högmässoövning. Ja vi börjar med att värma upp lite med bön. Å en två tre fyr och knäpp. Ja en gång till då och knäpp händerna. Bra. Fint. Och böj nu nacken och en två tre fyr och bed och bed. Och vila. Ja nästa övning blir psalmsång. En två tre fyr och stå upp, stå kvar och spänn och en två tre fyr och lyft blicken, lyft blicken. Bra. Fint. Titta nu på tavlan där. En två tre fyr och sjung psalmen. En två tre fyr, det är fint, bra, stå kvar och sjung: tryggare kan nog en två tre fyr. Och stopp. Kör nu ena handen ner i fickan. Och ge kollekt. Det är bra. Fint. Ge kollekt. Bättre kan ni och en gång till då. Och ge kollekt, mera. Bättre det är bra, fint. Och stopp. Ja nu till det svåraste där vi kan behöva våra färgglada mjuka dynor under knäna. Lägg dynorna på golvet framför er och rätta till pannbanden nu och... En två tre fyr fall ned på knä, en två tre fyr, det ska kännas. Bra. Fint. Ihop med knäna så där ja nu och kniiiip. Bra. Fint och upp igen då. Och stopp. Ja nästa vecka är ni välkomna tillbaka med vackrare kroppar och tjockare plånböcker. Hej.

Josef Timmerman:
Ja det var pastor Flanefält som körde lite kyrking med sina unga konfirmander. Jättekul tycker jag. Nåja. Inom den svenska Startskyrkan har man också tagit nya djärva grepp. Istället för den traditionella högmässan har man på vissa platser i landet introducerat skilsmässan. Ja vi ska förflytta oss till en kyrka i mellersta Sverige och lyssna till en skilsmässa mellan makarna Nöjd i åkerhult.

Präst:
Då frågar jag dig, Stig Otto Nöjd, inför Guds åsyn och i denna församlings närvaro, vill du förlåta Gunbritt Beate Nöjd som framför dig står?

Stig Otto Nöjd:
Ja.

Präst:
Vill du aldrig mer se henne? Är du trött på det gamla trynet? Är du glad för att slippa undan hennes mor, hennes matlagning, att hon klipper sina tånaglar så att flisorna flyger genom hela rummet, att flera av dom kan bli funna på salongsbordet, likväl i askfatet? Och vill du icke ha något med henne mer att göra, i gode och fina dagar in till döden åter förenar eder?

Stig Otto Nöjd:
Ja.

Präst:
Då frågar jag dig, Gunbritt Beate Nöjd, född Persson, vill du förlåta denne late skithög som här vid din sida står?

Gunbritt Beate Nöjd:
Ja.

Präst:
Är du helt utled på detta korta förhållande samt de få gånger han överhuvudtaget försökt sig på nånting i sängen? Och är du trött på att ständigt få höra att det är icke storleken det beror på och att du kunde ha det lika skönt i sängen med en parkeringsmätare? Och ville du, hade du bara chansen, gladeligen och utan omsvep, vrida om näsan på´n?

Gunbritt Beate Nöjd:
Ja.

Präst:
Så ge varandra handen på det.

Stig Otto och Gunbritt Beate Nöjd:
Aaajj.

Präst:
Då ni nu har lovat att aldrig ha något mer med varandra att göra och att Gunbritt Beate Nöjd, född Persson, har tänkt att göra allvar av att mer ingående lära känna Torbjörn Valdemar Larsson i Tobaksaffären och Stig Otto Nöjd har tänkt och gå i baren på Grand Hotel för att se vad som bjudes där av lammkött. Och när ni nu har gett varandra handen på det förklarar jag er här med rättmätigt skilda. Låt nu icke köttets lustar ta fullständigt överhand. Även om det verkar va en riktigt go´ idé.

Josef Timmerman:
Ja så kan det alltså gå till i den svenska Startskyrkan idag. Ja nu är det tyvärr slut och till nästa gång ska ni lära er psalm 2053 Herren är av ylle. Och fuska inte för vi ringer och kollar, ja. Hej. En, två, tre

[vinjettlåt]


Tillbaka till huvudsidan