Huvudtext: Bananavsnittet
(En himla många program som ingen trodde fanns)

Från: En himla många program.

Allan Preussen: Claes Eriksson


Allan Preussen:
Hmm hmm hmmm, vilken överaskning. Det hade jag väl aldrig kunnat drömma om att jag skulle sitta här igen och resonera med er. Men det var så försmädligt, förstår ni, förra gången jag kom upp på övervåningen så allteftersom åren gick så hittade jag det ena programmet efter det andra med sånt fenomenalt spiritullt innehåll och intressanta ämnen. Så jag kände det kan jag ju bara inte undanhålla er, denna glädje att få uppleva dom här programmen. Så jag började bearbeta vederbörande som hade då licensen för att låta mig få förmedla det till er. Och nu äntligen har detta kommit på bana. Ja nu kan det ju finnas en och annan som hyser en viss irritation över att jag kommer tillbaka. Jag lovade ju högtidligen att jag aldrig skulle göra det men till er kan jag bara säga att det tar ju sju år för människokroppen att byta ut alla celler i kroppen, så det här är egentligen inte jag, det är en helt ny människa. Men med samma varma klappande hjärta för att förmedla glädje och fina program till er. Och jag har samlat ihop en himla många fina program. Jag har, jag har Mossan med Lars och Bo. Jag har Gäster med hästar ett, ett sånt där hyssprogram, spektakelsugna människor hoppar omkring i en, i en studio och gissar gåtor med varandra. Det är fenomenalt trevligt. Och jag har en språkkurs Anyone for english? för att vi ska bilda oss och bli mer globala i vårt tänkande och i vårt sätt att umgås med omvärlden. Men vi ska börja som vi alltid brukar göra, med barnträdgårdsmästarens mästare över alla andra nämligen Hå och hej med farbror Frej.

Farbror Frej – Hängbuksvin

Ja, han är för härlig denne farbror Frej och la ni märke till en sak att nu avslutade han i profil för första gången. Jaa det finns inga gränser för den mannen det är helt klart. Vi tar en farbror Frej till.

Farbror Frej – CD ROM

Modernt, roligt, pedagogiskt och inte. Han spänner verkligen gränserna denne farbror Frej.
Och nu ska vi fortsätta i barnens spår och barnens kammare och anda. Vi ska titta på ett godkänt, väl godkänt barnprogram. Ett genomarbetat, ett provat barnprogram som alla älskar högt. Nämligen Mossan med Lars och Bo.

Mossan – i skogen

Undrar hur det gick för Bosse, där i skogen? Det gick nog väldigt fint tror jag.
Nu ska vi sikta framåt istället, mot den nya sommaren som står i faggorna och väntar. Det gör det ju alltid och speciellt närvarande är det ju för alla segelentusiaster som aldrig riktigt kan lämna den underbara segelsommaren som dom har framför sig. Och här kommer därför ett magasin bara för er. Valerius Hanson och Tom-Olof Ström i segelmagasinet På vinden.

På vinden 5

Mmm där fick vi nånting att bita i för sommaren.
Nu ska jag göra så här. [Han tar en banan.] Och så säger jag så här:
- Yes we have no bananas. För här kommer Anyone for english?, en engelsk språkkurs med Charlie Walkaway och Sidney Strollingaround.

Anyone for english?

Anyone for english?, härligt.
Och nu läser Max von Sydow Tomten av Biff Rydeberg. Nä vi tar en sång istället.

Kortedala spårvagn

Voices from heaven, Kortedala spårvagn, en alltid lika genomtrevlig sång. Och så handlar den ju om ett så sympatiskt kommunikationsinstrument som spårvagn. Ja man blir varm i själ och hjärta. Verkligen.
Nu ska vi ladda batterier och biseps för nu blir det sport, Försport, Sportexakt och en massa härliga sportprogram i en svettig blandning.

Försport med Sportexakt

Ja sporten är en värld för sig. Det närmaste sport som jag har kommit det var när jag träffade den berömde golfspelaren Gunder Pegg i en hotellvestibul i Düsseldorf.
Ja. Nu ska vi ha en liten rapport för alla allergiker, en pollenrapport: Pollenkollen.

Pollenkollen

Det här är en vitlöksvåg. Kan man mäta vikten på vitlöken. Kan man äta det mot såna här pollenattacker. Väldigt bra faktiskt. Nu ska jag säga det också att ni måste tänka på att det här var en sju år gammal pollenrapport så det måste man räkna om i dagens tidsaspektsvärde för att få den att stämma. Men det har ni tabeller för, vad jag förstår.
Nu ska vi samla oss allihop och hålla varandra i händerna och hålla varandras humör högt uppe för nu blir det festlig underhållning här. Särskilt utvalda, riktigt garanterat roliga människor kommer att spexa till det och göra hyss för varandra och gissa gåtor på ett sätt som ni aldrig någonsin varit i närheten av att få uppleva förut. Jaa det är ett så underbart program så att jag, jag, jag vill verkligen, verkligen flagga för det. Hämta, hämta släktingar, hämta tråkiga människor, sätt dom framför tv:n nu, riktigt tråkiga, urtråkiga människor, dom kommer att förvandlas och blomma ut och få, få en vederkvickelse som ni inte trodde var möjligt. Gäster med hästar heter programmet eller Levande schackaler.

Gäster med hästar

Vad är detta för någonting? Ja det kan ni fundera på.
Nu ska vi ha ett helt annat program. För flinka fingrar händiga händer kommer här hobbypojkarna med sitt underbara slöjdprogram Hobby.

Hobby 2

Alltid lika inspirerande och uppslagsrikt: Hobby.
Nu sitter jag här och funderar om vi ska ha det fina programmet Städer jag tvättat och gömt med Broiler Falsterbo eller om vi ska ha Nitlottshörnan för oss som inte vunnit nånting, nä vi tar en sång istället.

Jag faxar ett message

Jag faxar ett message med Allan Allein. Ja jag ska kanske förklara det att Allan Allein är egentligen den här figuren som dansar solo där vid sidan om sångaren men ändå heter hela det här musikaliska sångpaketet Allan Allein. Och lade ni märke till det också att hela denna sången var någon slags ironisk släng åt den här amerikanska eller engelskspråkiga influensen som vi fått i vårt språk. Finurligt, tycker jag.
Nu ska vi få en filmkrönika här. Petter-Niklas Lundström ska botanisera lite bland biorepertoaren, den aktuella biorepertoaren, för sju år sedan vill säga.

Filmkrönikan

Åhh vad det var otäckt där. Den där lovikkavanten som mördaren tappade, den hittar polisen sen och så kör dom den i sin lovikkavanteanalysator. Så får man reda på vem mördaren är. Ja jag har sett filmen men jag kan ändå rekommendera den väldigt varmt. Den är mycket spännande och otäck.
Nu var det en som ringde här förut och sa så här:
- Den där otrolige farbror Folje som ni hade i början, honom skulle jag väldigt gärna vilja se igen. Nu heter han ju inte farbror Folje. Jag vet inte vilken bakfot denna här människan har fått detta om. Men för att rätta till detta och klargöra alla begrepp så tänkte jag vi tar en farbror Frej till. Det gör vi.

Farbror Frej – After Shave

Härligt farbror Frej, du leder oss på ett fräsigt och naturligt sett rätt in i mitt allra sista program. Det allra finaste av alla programmen. Kenneth Aalborg ska botanisera bland julspriten i det underbara programmet Inte bara glögg.

Inte bara glögg

Tack Kenneth Aalborg för ditt fina och omsorgsfulla program. Nu tänkte jag avsluta det här programmet genom att spela en liten stämningsfull mellodi på trattfiol. Ja det är det här instrumentet som jag har här i knäet. Det är en mycket speciell sak som min farfar kom över en gång i Coventrytrakten i England i början av seklet. Han arbetade där som kombinerad gårdfarihandlare och tandläkare och kom över den här. Det är en hornfiddle, heter det på engelska. Det var ett instrument som man försökte lansera mellan 1905 och 1910 i England men det gick inte. Men vi har i alla fall haft det i släkten i alla år och jag har lärt mig spela på det. Och nu hade jag tänkt spela Nu tändas tusen juleljus.

[Spelar först en vers och sjunger sedan]
Nu tändas tusen juleljus på jordens mörka rund
och tusen tusen strålar ock på himlens djupblå grund

Nu är alla mina himla många fina program slut, igen. Och jag säger som jag sa den förra gången att jag hoppas att de har varit till glädje för er alla och ha kunnat bringa ljus och värme i era själar och hjärtan. Och för er som inte har tyckt om dom kan jag bara säga det att ni kan ju glädja er åt att dom är slut så blir var och en glad på sitt sätt. Själv tänkte jag nu gå upp och lägga mig och jag kommer aldrig mer tillbaka igen. God afton, god afton, god afton.


Tillbaka till huvudsidan