Inte bara glögg

Från: En himla många program, Jul jul jul, Jasså jul, 30-årsfesten.

Denna version är från radioversionen, TV-versionen är lite annorlunda.


Kennet Ålborg:
Välkomna till mitt lilla julbord. Jag tänkte prata lite om alla goda drycker som hör julen till. Låt oss börja med en välkomstdrink. Istället för glögg som bara kletar vid och fastnar överallt har vi här tagit fram en genomskinlig klargod dryck, nämligen varm bäsk. Mmmmmm..... En blandning av socker, sprit, å lite vatten och en knippe malört värmes upp, och se, där har vi den klar. Låt oss smaka... Mmmm... Mmmmm... Ahh...Härligt, härligt!!! Mycket bättre än glögg!! Och så slipper man å köpa russin å mandlar också. Ja, så där ja. Nu när vi blitt lite uppvärmda är det väl dags att sätta sig till bords, va? Ja, ja, ja... ja!

Förrätten vid ett julbord består av sill i olika kulörer och olika längder. Och dessa sköljer vi ned med SNAPS! Här har vi en mängd olika brännvinsorter som passar bra; skåne, pors, renat, taffel, svart vinbär å akvavit. En för varje sill! Bäst till julen passar dock Genever, för det rimmar så bra på bääveerrrrr!!!

Nu är det jul igen, nu är det jul igen, och hemma bränner pappa stängerrr! Argh!... Klunk... mm.. Aaahhhh!!! Ahooa!! Host!! Aaahhhh! Den gjorde gott!!! Mmm... Aough!! Låt oss raskt gå vidare till varmrätten! Till den dricker vi till exempel dom röda och gröna vinerna, som passar bra både till kött och fisk. Till gröten tar vi ett glas av det gula asiatiska vinet Mongol. ja, ska vi se... ...... (klunk)... .... Uuuuääääää! Hiaa! Heuff!

För dom som inte tycker om vin, har vi nåt som går utmärkt till allt, våran hembrygda julöl, MUMMAAAAA!!! Aaaahhhhh! Den är så mustig, så man vet inte var man ska sätta munnen... Mmmm... Vi har nu kommit fram till efterrätten... Kaffet å tårtan smakar mycket bättre med nåt annat till... Guling, guling, kom du lilla fuling, punsch! punsch! pun... åhh... Åhfy fan!! Nä. D..d.de.den där va inte bra, det var alldeles för sött!! Då smakar det här mycket bättre, KONJAAK! Armanjac! Ahhhhh... Jävlar, vad den river gott!! Ohh!! Nåja, efter middagen är det dags för DEN STORA JULGROGGEN!!! Hurra, hurra! Vi tar å blandar ihop alla spritsorter vi har hemma i ett stort glas, å så strör vi lite, lite, frost på, å så garnerar vi med en grankotte. Ännu festligare blir det om vi hänger tomtebloss runt glaskanten.. Mmm... Såja! Å så smakar vi... ..............Aaahhoouuuaa!!!!! Haaaa! Oumbpors mbpors!! Ah, det var allt en giftig jäjääkel! Mmm... Avslutningsvis kan vi som träning inför nyårsnatten ta ett glas champagne, å så säger vi bara, tack och SKÅL!


Tillbaka till huvudsidan