Sportattack

Från: En himla många program.

Presentatör/Knut Kragballe: Anders Eriksson
Kommentatorröst/Fleming Fartland: Claes Eriksson
Gordon Ahrendal/Grapo Flopkunder: Per Fritzell
Reidar Kempe: Jan Rippe?
Cardigan Daffypoff: Lars ”Åby” Hermansen
Henry Racketson: Rolf-Allan Håkansson
Svetlana Dostojevski: Peter Rangmar
Dietmeier Rittelfock: Jan Rippe
Reporter/Vanja Jumper: Kerstin Granlund
Fritiof Konkas: Knut Agnred


Presentatören:
Hej! Kvällens Sport-Attack är förlängt med en timma tack vare tennisen, men vi hoppas ändå kunna dra över ytterligare en halvtimma så att allting blir som det brukar vara. Det innebär att programmet ”Finnig Ungdom På Glid” aldrig kommer att behöva sändas över huvud taget. Eftersom tennisen i New York ännu inte kommit igång börjar vi med skidskytte. Vid SS-SM idag vann Gordon Ahrendal ännu en meriterande seger, och så här gick det till. Norrmannen Reidar Kempe ledde länge och såg ut att gå mot en klar seger, men han fick till slut bita i gräset.

[Gordon tar av sig bössan och skjuter Reidar i ryggen]

Ett välriktat skott från Gordons bössa, och saken är klar. Så ska det gå till! Grattis Gordon, och lycka till i VVS-SM nu i helgen.

Det regnar i New York nu meddelas det, så att tennisen är flyttad till Stuttgart. I väntan på ytterligare besked går Sport-Attack vidare med gymnastik. Här kommer ett fylligt sammandrag från inofficiella Parad-VS i gymnastik med Lek och Idrott - över till ICA-hallen i Potsdam.

Kommentator:
”Här är ICA-hallen i Potsdam och internationella Parad-VS i gymnastik med Lek och Idrott, världens största tävling i denna härliga sport. Redan inmarschen var en succé för arrangörerna, vi ser här deltagarna defilera inför publiken.

Cardigan Daffypoff från Lettland, Henry Racketson - Skottland, Svetlana Dostojevski - Sovjet, Dietmeier Rittelfock - DDR, Grapo Flopkunder - Sydamerika, Fleming Fartland - Luxemburg, Vanja Jumper från Rumänien, Knut Kragballe - Danmark och Fritiof Konkas - Indien.

Så kastar vi oss rakt in i tävlingarna. Cardigan Daffypoff från Lettland och Henry Racketson, Skottland, ska göra upp om guldet på bygelhästen. En sedan länge instä...och det är Daffypoff som är först ut. Men oj oj oj, vad händer där? En liten malör! Daffypoff kommer helt av sig, men han får hjälp av den sympatiske Racketson som gjort sig känd som en verklig gentleman både på och utanför banan. Och så kan Daffypoff äntligen komma igång. Han börjar med ett lättsving, ett överkast, en tvåfotspendling, och så den obligatoriska servettspiralen på slutet - ojojoj vilken serie! Det är bara åttor av domarna!

Där fick Racketson något att bita i. Han börjar med att fjäska med redskapet - ett taktiskt riktigt grepp i det här utsatta läget. Och nu ska vi se - hur tänker han attackera det här? Där sitter han upp. Nej! Det är inte sant!? Han gör den spanska! Fenomenalt! Ingen annan skulle våga göra den spanska i det utsatta läget! 8,3 av domarna och det vinner han på!

Vi går över till modern sportgymnastik där det också utkämpas en spännande duell mellan Svetlana Dostojevski från Sovjet i blått och Dietmeier Rittelfock från DDR i rött. Vi kommer in i det fartfyllda långa band-programmet och som ni ser är det oerhört jämnt. Och där byter de till ringarna - båda exakt samtidigt! Här gäller det ju inte bara att få höga poäng av domarna, det gäller också att byta gren när motståndaren minst anar det och framför allt att bli först färdig. Och där byter de till bollarna, oj oj oj, det var överraskande! Titta på Rittelfock i rött, vilket bollprogram! Jag tycker inte riktigt att Dostojevski hänger med där, och vad händer där...och där lägger Rittelfock in sin slutpose och det var inte Dostojevski med på förrän DÄR, och det förlorar hon på.

Och så går vi över till hopptävlingen. Grapo Flopkunder från Sydamerika. Men vad gör han? Han vägrar! Är det något som stör honom? Är det publiken? Eller något annat? Och han hoppar igen...nej, han vägrar en gång till! Dessa Sydamerikaner är ju så oberäkneliga...kom igen nu, Grapo! NEJ! Där fick vi svaret på vad som störde - Fleming Fartland håller på och smygtränar i de Romerska Ringarna. Det där var inte snyggt - och jag undrar om inte Fartland kan bli varnad för det här, till och med.

Hursomhelst, vi går över till Teknisk Balansbom, och här ser vi Vanja Jumper från Rumänien i hennes mycket avancerade program. Det gäller alltså att sätta den ena foten framför den andra hela tiden samtidigt som hon ska gå framåt på en fem centimeter bred träbom. Där hoppar hon ner och kan pusta ut, och gå och hämta guldmedaljen till Rumänien.

Så ska vi se vad Fleming Fartland från Luxemburg i de Romerska Ringarna. Oj, vad han verkar vara kittlig! En gång till då! Nej - han måste få hjälp på annat sätt, men det är helt tillåtet - det är ju först uppe i ringarna som hans program börjar, så att säga. Hur han tar sig dit är ju hans ensak...men snyggt var det inte! Då ska vi se. Han börjar med en vinkelvolt, och en till, och en till, och en ti...men vad är detta? Har han fastnat i vinkelvolten?! Ja, han har fastnat i vinkelvolten!! FARTLAND HAR FASTNAT I VINKELVOLTEN!!! Oj! Vad hände där?! Han tappade byxorna! Nej, nej, Fartland, så där får man inte göra! Aj aj aj!

Sista grenen är fristående, och här ser vi nu Fritiof Konkas från Indien. Han börjar med en Rittmeister, och så en Ryggvändare, och så en Ryggvändare till! Och så vänder han och gör en Ryggvändare åt andra hållet! Fantastiskt! Och så den berömda Filippinska Rondellen med raka armar, den är han ensam om i hela världen, klarar han den? Ja, det gör han! En halv armhävning, en Upprullning och sen en Liten Volt också! Fantastiskt, och Påfågeln på det! Och så avslutningen då - Brysselsteget! Strålande! Där du, Fritiof Konkas, har du åtminstone en silvermedalj som i en liten ask!

Men en som vill vara med och snacka om guldmedaljen är Knut Kragballe från Danmark. Han börjar med blandade småhopp, och fortsätter med Dubbel-örnen, och så en Juniorvolt, och ett Hälsprång! Och så Indianen - den har jag inte sett på många år! Och så några Vacuum-hopp, vilket flyt han har! Och där kommer en Messerschmidt, inte klokt! Och två halva handstående på det, och så ska vi se på slutposen då - vad blir det...det blir Träbenet! Fenomenalt! En i sanning värdig guldmedaljör lämnar banan!”

Presentatören:
Nu meddelas det att det blir ingen tennis, för det regnar även i Stuttgart. Men eftersom vi lovat att dra över tiden kommer här ett gammalt reportage som vi haft liggande väldigt länge, och som vi aldrig tänkt sända över huvud taget.

Reporter:
Ja, jag befinner mig nu på Rudalen i Göteborg som den här veckan gästas av ett bandylag från England, nämligen Royal S:t Arthur's Bandy Club.

Bandyspelare 1 (Per):
How far is it? [Text: ”Hur långt är det?”]

Caddie (”Åby”?):
I think you need a ”slashie”, sir. [Text: ”Jag tror att herrn behöver en ‘slashie’. (Engelsk bandyklubba nr. 7).”]

Bandyspelare 1:
Very well, then, let’s give it a go! [Text: ”Nåväl, vi gör väl ett försök då.”] Fore! [Text: ”Fore! (Varningsslag för högt slag).”]

Bandyspelare 2 (Anders):
”Niblick”. [Text: ”‘Niblick’ (Engelsk bandyklubba nr. 8).”]

[Får klubban och slår bollen mot mål.]

Bandyspelare 3 (Knut):
[Till bandyspelare 1] After you, sir. [Text: ”Efter er, herrn.”]

[Bandyspelare 1 gör mål.]

Målvakt (Peter):
Nice shot, old lad! [Text: ”Bra skott, gamle vän.”]

Domare (Claes):
One - nil! [Text: ”1 - 0”]

[Applåder.]

Reportern:
Congratulations, sir, that was a very nice shot! [Text: ”Grattis herrn, det var ett väldigt fint skott.”]

Bandyspelare 1:
Thank you very much ma’am, but I must say that it was actually mostly lucky.
[Text: ”Tack så mycket, frun. Men jag måste säga att det var mest tur.”]

You know, because the wind was coming from the right, so I thought I’d try to give it a slight ”fade”,
[Text: ”Ni vet, eftersom vinden kom från höger försökte jag göra en ‘fade’. (Skruv åt höger)”]

but I missed totally and it went straight ahead. Which was very lucky, because the goalkeeper was moving to the right
[Text: ”Men jag missade totalt och bollen for rakt fram. Vilket var tur eftersom målvakten flyttade sig -”]

so it went straight into the goal, very lucky indeed!
[Text: ”åt höger, så bollen for rakt in i målet. Verkligen tursamt.”]

Yes, and I must say you Swedes are very lucky to have such a lovely and exciting game as bandy.
[Text: ”Ja och jag måste säga, att ni svenskar har tur, som har ett så härligt och spännande-”]
Yes, I’m all for it. And may I say, ”Skoal” and ”Taeck soe mycket”.
[Text: ”spel som bandy. Jag är helt för det och får säga, ‘skål’ och ‘tack så mycket’.”]

Presentatören:
Det var dagens Sport-Attack. Vi beklagar att vi inte lyckades dra över tiden, men se oss på söndag. Då har vi åtta timmar ligafotboll, lerduveskytte, rallycross, vattenskidslalom och korgboll-VM. Så den gamla svenska långfilmen som ligger efter oss kommer ni aldrig att behöva se. Hej.


Tillbaka till huvudsidan