Gubbutställningen

Från: En himla många program.

Speaker: Kerstin Granlund
Diana Dacker: Kerstin Granlund
Filip Rickson: Peter Rangmar
Den västgötska gråsossen: Anders Eriksson
Den intellektuelle kulturarbetaren: Claes Eriksson
Tjänstemannen i loden: Jan Rippe
Den charmiga dansråttan: Per Fritzell
Den sportiga fjällvandraren: Rolf Allan Håkansson
Den randiga medelålders chefen: Knut Agnred


Speaker:
Välkomna hit till gubbklubbens nationella gubbutsällnign 1989. I år är det västsvenska avdelningen för tunnhårig mellanstor nordbo som står för arrangemanget. Vi har under dagen fått se en hel del intressanta gubbar passera och här ser vi fyra av dem som domarna inte låtit gå vidare till final.

[Fyra sura gubbar sitter på en bänk]

Ja vi har nu hamnat i den stora finalen, i vilken sex stycken olika gubbar tävlar om det åtråvärda priset Best In Show. Domare här idag är Diana Dacker och bisittare Filip Rickson. Båda mycket välmeriterade med stora erfarenheter om många olika gubbar.

[De sex olika gubbarna går i en ring runt domarna med sina fruar]

Ja, nu passerar en intellektuell kulturrbetare tätt följd av en tjänsteman i loden. Därefter en västgötsk gråsosse, sedan ser vi en charmig dansråtta. Ja, den verkar domarna titta lite extra på. Och här kommer en sportig fjällvandrare, följd av en medelålders randig chef. Ja, detta var alltså de sex finalisterna. Jaha, nu stannar domaren ekipaget här och en närgranskingsprocedur tar vid. Här får domarna tillfälle att titta lite närmre på vissa specifika egenskaper hos gubbarna. Först ut är den charmiga dansråttan. Här tittar domarn främst på glimten i ögat och bröstets behåring. Ja, visst är han charmig? Nästa gubbe till närgranskning är den intellektuelle kulturarbetaren. Detta kan vara en förvirrad typ som inte bara är mentalt känslig utan också kan vi hög infektionsmottaglighet.

[Gubben nyser]

Ja, se där! Ja, det blir nog ett minus för den där lilla nysningen. Aj, aj, aj... Nästa närgranskningsoffer är tjänstemannen i loden. Viktiga egenskaper här är god behåring och gott temperament.

[Diana Dacker pillar i gubbens hår och han blir arg]

Tjänstemannen:
Men fan du...

Speaker:
Nej! Den här gruppens kynne kan vara labilt och det är naturligtvis inte alls bra. Det var väl synd. Nu ska den västgötska gråsossen granskas. Även här är typisk berhåring viktig, samt blickens uttryck. Öronen bör vara lågt ansatta och trimmade. Och tänder och bett kontrolleras också. Ja, man undrar vad domaren tänker och tycker såhär långt. Nu vidtar här en stunds
spännande väntan på domslutet och gubbarna distraheras och pysslas om på allehanda sätt, alltför att hålla nerverna under kontroll. Det är ett mycket jämnt startfält i den här gubbutställningsfinalen och det kan inte vara speciellt lätt att vara rättvis domare heller här idag.

[Tanterna borstar och putsar på sina gubbar]

Mmm, det gäller att vara riktigt fin vid eventuell prisutdelning. Jaha, nu var det dags för domslut.

Diana Dacker:
Västsvenska Gubbklubbens gubbutställning 1989 har nu med stor möda utsett årets Best In Show-pristagare. Mina damer och herrar, tredje priset i gruppen för tunnhårig mellanstor nordbo har idag tillfallit Finnskogens Conny!

[Den charmiga dansråttan ler macho, alla andra applåderar]

Andra priset i dagens utställning går till Prinsgatans Tjalle!

[Den medelålders randiga chefen skruvar stolt på sig och hans fru ser nöjd ut]

Västsvenska gubbklubbens gubbutställning 1989 har nu den stora äran att kungöra vem som blivit Best In Show. Mina daner och herrar, första priset går till Olskrokens Fridolf!

[Den västgötska gråsossens fru kastar sig skrikande om halsen på sin make, som för övrigt ser väldigt förvirrad ut, och gratulerar honom till vinsten]

Speaker:
Ja, detta var en rejäl överaskning må jag säga. Helt otippat går den västgötske gråsossen och vinner hela utställningen!

Diana Dacker:
Fridolf är en västgötsk gråsosse med ärlig blick och trevlig profil. Han har dessutom ett gott temeprament och har visat fina resultat i lydnadsprovet. Grattis och lycka till i fortsättningen.

Speaker:
Ja, det är bara att gratulera och konstatera att det måste vara en glädjens dag för Olskrokens guldhavarinna och hennes Fridolf. Grattis från oss alla och tack för mig.


Tillbaka till huvudsidan