Fiskbiten

Från: En himla många program.

Hugo Vass: Jan Rippe
Reporter: Kerstin Granlund
Örvin Värjelin: Anders Eriksson
Man 1: Peter Rangmar
Man 2: Per Fritzell
Man 3: Jan Rippe
Man 4:Claes Eriksson
Rüdiger Falke: Knut Agnred


[Hugo Vass står och steker fiskpinnar.]

Hugo Vass:
Hej, här var vi tillbaks igen med ett program för oss som bara älskar fisk. Ja, här står jag och steker lite fiskpinnar, det är väldigt gott. Och lättlagat är det ju också. Till det passar det alldeles utmärkt att dricka exempelvis en Braxbuljong. Det är fina fiskfibrer i den. Och varför inte en knäckebrödssmörgås med lite svärdbärare till? Idag hade vi tänkt titta på en ny typ av fisketävling. Nämligen gäddjaktstjatning. Och vi lämnar över till vår reporter.

Reportern:
Ja här pågår alltså de första officiella mästerskapen i gäddjaktstjatning. Och bredvid mig här har jag Örvin Värjelin, ordförande i gäddjakttjatarförbundet. Ja Örvin, kan du kort beskriva vad det hela går ut på?

Örvin Värjelin:
Ja det är en form av fisketävling i det här fallet gädda, där det gäller att på snabbast möjligaste tid få upp en gädda helt utan redskap. Det enda sättet för dom tävlande är då att försöka locka upp fisken på något sätt, fresta den med något ja tjata upp den helt enkelt.

Reportern:
Jaha jag förstår. Och detta har alltså brett ut sig enormt i fiskekretsar på senaste tiden?

Örvin Värjelin:
Ja det är alldeles otroligt, vi hade aldrig kunnat drömma om att det här skulle kunna bli så populärt så snabbt. Så nästa år ska vi även börja med havsfisketjatning med torsk, sill och långa, det finns även planer på att försöka tjata upp räka, krabba och andra skaldjur.

Reportern:
Ja, det låter spännande. Det ska bli kul att följa den här utvecklingen. Men låt oss först gå över till de tävlandes ansträngningar för att tjata upp en gädda och slutligen så ska vi även ta oss en titt på en av favoriterna till slutsegern.

[Fem män står på en rad och använder olika metoder att tjata upp sina gäddor.]

Man 1:
Ja kom igen, hopp upp då! Hopp upp då, va? Ja, men du kan väl va hygglig? Va?

Man 2:
Ja kom då. Ja kom då. Ja, kom då. Lille goe going kom då. Ja kom då, ja kom då.

Man 3:
Ah gäddan, kom igen då, va? Så ska du få se på nya Toyotan. Den är skitfrän. Du har aldrig sett en sån vet du. Alla finesser, skinnklädsel, allting.

Man 4:
Upp med dig nu, din fuling! Nu kommer du upp sa jag! Annars ska du få så mycket stryk! Ja, jävlar. Upp med dig nu!

Man 5:
Ska du med? Du gäddan?

Reportern:
Ja här har vi alltså en av favoriterna i tävlingen, vad heter du?

Man 5:
Rüdiger Falke.

Reportern:
Enligt ryktena så lär du vara helt oövervinnerlig när det gäller att tjata upp gäddor, har du något hemligt knep eller hur gör du?

Rüdiger Falke:
Nej det är ren känsla alltså men det är klart men måste ju tjata med dom på ett speciellt sätt.

Reportern:
Kan vi få ett litet prov här och nu kanske?

Rüdiger Falke:
Kan försöka… [till gäddan] Du? Du ska inte med på en go fest? Först är det käk, sen brännvin, sen sitter dom galanta damerna där och bara väntar på dig, va? Happening är för lite sagt om det här som du ska få va med om. Kom igen, sen spisar vi jazz fram mot småtimmarna va? Har lite med mig, du kan få smaka, kom då. Årets fest, jag lovar. [Gäddan hoppar upp och han lyckas fånga den.] Yeah!

Reportern:
Se där ja! Här måste vi tyvärr lämna gäddtjatningen för den här gången men slutresultatet får ni i sena sportnytt imorgon kväll.

Rüdiger Falke:
[ Till gäddan] Skitskönt!

Reportern:
Tack för idag och över till studion.

Hugo Vass:
Ja, det där var ju spännande, och tänk vilken thriller det blir när dom börjar tjata upp humrar. Hu så hemskt. Ja då återstår det bara för mig att redovisa årets fisk. Och efter omröstningen så blev det i år Rune från Hovastrand som stod som segrare. [Han tar upp en rödspätta] Grattis Rune. Ja, det var allt. Ha en härlig helg alla hälleflundror. Hej.

[Eftertext: Veckans ”mysmeny” förslag (per person): 4-5 st fiskpinnar, 1 skål Braxbuljong, 1 st. knäckebröd, 3 st. Svärdbärare (döda) Tralla gärna en fiskevisa medans ni äter! SMAKLIG MÅLTID!]


Tillbaka till huvudsidan