Huvudtext nötavsnittet

Allan Preussen: Claes Eriksson

Allan Preussen:
Nu är det jul igen och nu är det jul igen och aldrig är det annat. Ja det har ju varit jul ofantligt länge nu. Ända sedan i början av november har vi sett tomtar och lucior och grisar och hästar och pepparkaksjycklare i skyltfönstren. Fast det egentligen inte varit jul alls än. Jag tycker det är så tråkigt att vi gnager sönder och tröttar ut julen långt innan den har varŽt. Så därför har jag bestämt att vi tar julafton imorgon istället. Så hinner vi inte tröttna och bli sura och irriterade på den här julfirande kommersen som pågår överallt i våra affärscentrum. Nej vi tar julafton imorgon. Vi samlar hela familjen runt granen och knäcker lite nötter och äter julmat och delar ut julklappar och tittar på videon från förra året med Kalle Anka och hans vänner och allt det här härliga. Och för att hjälpa er att känna detta så har jag satt ihop en himla massa fina julprogram som passar så här bra, dan före dopparedan. Jag har ex Mossan med Lars och Bo ett underbart naturprogram ute i en jullik vintrig skog där dom samlar julsaker, nissar och julgranar och allt som hör julen till. Jag har ett fantastiskt uppesittarkvällprogram som heter Pyssel och papp där människor från hela Sverige har samlats för att pynta och pyssla inför julen. Det är så fint så man tror inte det är möjligt i vår tid. Ja. Men vi ska börja med farbror Frej, Hå och hej med farbror Frej – julvarianten.

Farbror Frej - julgranspynt

Vad fint han gör, farbror Frej. Ett sånt julgranspynt, jaha det önskar jag alla hade i sina julgranar.
Ja vi ska ha ännu mera för barnen och ännu mera för dom vuxna. Här kommer ett allprogram, som vi säger här. Det är det otroligt fina och genomtänkta naturprogrammet Mossan.

Vintermossan

Det finns en väldig massa program i just den här serien, Mossan. Och nästan alltid så råkar Bo väldigt illa ut i slutet. Och här tog den elaka nissen Bo tillfånga. Så man ska inte tro att allt är gott med julen och tomtenissar och sånt. Nädå det finns säkert en liten intressant baktanke där som kulturrådet har tänkt sig när dom ställtsamman dom här fina programmen, som jag vet är stora succéer överallt på kindergartnar i hela landet.
Jaa nu ska vi ha en fin och stämningsfull julsång. Det passar väl alldeles utmärkt.

De fyra klädesplaggen

Det var greven med en alldeles ny, fin, modern julvisa, De fyra klädesplaggen. Jag vet en sak till som är fyra faktiskt, mina bröder när inte jag är med. Ja.
Nu ska vi få ett synnerligen kulturellt högtstående program här. Det är kulturkrönikören Ulf Raskenstam som tränger sig otroligt nära inpå en verkligt intressant människa i programmet Påflugen på.

Påflugen på

Oj vad det hettade till där. Ja jag måste ju säga att jag är lika förvånad som Ulf. Jag har ju köpt Jim-Ture Ödegårds böcker och läst dom med stort intresse och jag trodde ju precis som Ulf att dom handlade om Jim-Ture Ödegårds egen barndom. Så jag är lite besviken, man känner sig lite lurad, det gör man onekligen.
Men det ska vi inte hänga upp oss på nu. Nu är det ju jul imorgon och här kommer farbror Frej och piggar upp oss med ännu ett avsnitt i sitt underbara serie Hå och hej med farbror Frej.

Farbror Frej - Tomteskägg

Jaha det där var väl roligt, eller vad säger du Freud? Ja han heter Freud. Jaa han är härlig farbror Frej. Vi ska se mycket av honom, det lovar jag.
Men nu blir det inte så roligt. Nu blir det den här lilla stunden som jag pratat om i dom förra programmen, där vi måste visa reklam. För att kunna göra dom här programmen har vi varit tvungna att sälja oss till näringslivet och dom kräver ju en motprestation och så blir det som det blir.

Reklam (Hemketchup, Sömnmedel, Köp hans frus)

Anyone for english? - trailer

Oj... Jaha... hehe ehh... oj... Vi tar nyheter nu. Jag tappa en nöt här under. Vi tar nyheterna nu.

Nyheter - Ingenting har hänt

[Allan ligger på knä och försöker få upp en nöt han tappat under byrån.] Det var märkvärdigt. [Allan ser att nyheterna är slut] Jaha vad korta nyheter det var idag. Jaha. Ja där fick jag den ja. Jaha det kan bli lite lustigt ibland.
Ja jo nu, nu ska vi inte skoja mera. Nu blir det allvar. Nu ska vi ha en otäck sak här. Vi ska ha en rysare. En riktigt isande, hemsk rysare. Med två människor som möts på en tyst mörk plats. Och dom har aldrig setts förut och kommer kanske aldrig nånsin att ses igen. Vem vet.

Iskallt möte

Åh vad det var otäckt hela tiden. Jag hann aldrig knäcka min nöt faktiskt. Nähä. Jag blev så tagen av hela historien. Jaha.
Jag sitter här och funderar nu på om vi ska ha det här programmet Inte bara glögg, Kenneth Aalborg botaniserar bland julspriten eller om vi ska ta Jesus i laŽa ett countryprogram för alla countryvänner. Nä jag tror vi tar en fin, härlig, stämningsfull, julsång istället.

Sill

Det var väl en härlig julsång. Det passar ju så bra nu, till jul, med sång om sill. Och det var inga riktiga sångare som sjöng utan det var fyra riktiga fiskare faktiskt. Jag känner dom här, det är fyra bröder från Smögen. Dom heter Emanuelsson. Och dom har gjort den här videon för att sälja mer fisk. Men det lustiga är att dom säljer inte mer fisk utan dom säljer mer skivor istället. För folk har blivit som galna efter den här skivan och fisket har dom nästan fått lämna. Men så kan det ju vara. Det är så uppochner här i världen så ibland blir man så konfys så man måste vända sig om och stanna upp och tänka efter en stund. Jaha så är det ju alltid här i världen.
Nej nu ska jag inte sitta här och prata snö, utan nu ska vi ha en härlig, fin uppesittarkväll. Vi ska komma ihåg det jag sa i början, imorgon är det dopparedan. Alltså är det dan före dopparedan idag. Och då ska vi samlas nu och göra ordning för vår stora uppesittarkväll. Vi ska ta fram papper och lim och sax och häftstift och klamrar och klämmor och gem och allt som hör sånt här till, piprensare och färgade kulor, och allt, ni vet ja. Så ska ni få vara med om en sån här härlig, gammaldags, underbar uppesittarkväll från gården i Nastroverke. Och jag lämnar över med varm hand dit.

Pyssel och papp

Som jag har njutit här nu en lång, lång stund. Åh vilket härligt program. Tyvärr tyckte inte alla det. Det kom en liten knubbig dam med en sån här angoramössa med tårtbitar upp mot en liten märklig knubb i en halvböjformation på huvet och kastade sten på fönstret. Och jag öppnade och frågade: - Vad är det? sa jag. Ja, sa hon, det är inte bra det här för det är inte som i verkligheten. Ja men snälla lilla damen, sa jag, vad vet Ni om verkligheten. Komma här och knäppa mig på näsan om en sån sak. Jaha. Jag sa till henne som jag säger till er nu, jag kommer tillbaka. Jag kommer tillbaka igen nästa vecka med en himla många nya, fina, underbara program, precis som jag gjort i flera veckor nu.

Midvintergatans sten är hård,
stjärnorna gnistra och brinna.
Kan ingen stoppa en råttgrå Ford,
innan den hinner försvinna?

Månen vandrar sin tysta ban.
Snön lyser vit på fru och barn.
Snön lyser vit på maken.
Endast tomten är haken.

Se där, en liten juldikt av Rune Berg. God afton, god afton, god afton.


Tillbaka till huvudsidan