Molekylen

Från: En himla många program.

Programledaren: Anders Eriksson
Elon: Jan Rippe
Alving Rissla: Knut Agnred


Programledaren:
Välkomna till molekylen. Här tar vi upp frågor kring natur, vetenskap och forskning och grejer. Idag ska vi tala lite om flugor. Och Elon bredvid mig här, han håller just på och kika på en. Men först ska vi höra vad vår mattelärare Alving Rissla har för räkneproblem för oss idag.

[En man i lusekofta pratar underligt]

Alving Rissla:
Hei på dere och mykke mykke välkommen till "Räkna med Rissla". Rätt svar på förra veckans uppgift var fyra äppelpäppel. Och så svarte herr Haudiksen fra Uppelandet. Nasa.
Uppgiften idag handlar om akustik. Herr X står i en spårvagn och skriker allt vad han orkar. Spårvagnens volym är 470. Och herr X är 44. 1 cm från herr X läppar, har fru Y sitt högra öra. Örat är 11 cm långt och har ett djup av 6. Fru Y har en hatt som ser ut som en flaska och hänger ner över högra örat med en vinkel av 7. Herr X skriker hela tiden och han låter precis som en sak som finns i allas kjøkken. Mer får jag ikke säga. Uppgiften blir alltså: Hör fru Y herr X? Alternativ 1: Ja, och i så fall, blir hon då arg på honom. Alternativ 2: Nej, och i så fall, vilken sorts hörapparat ska hon köpa: lur, elektro eller slinga? Ställ så upp ekvationen: x i fjärde genom x i a, får man då x i a? Skicka in era svar senast imøra och lycka till. Hei på dere.

Programledaren:
Tack ska du ha Alving. Ja Alving Rissla kommer tillbaka som vanligt nästa vecka med nya problem. Men nu ska vi tala lite om det här med flugor. En tittare har skrivit hit och undrar varför det är så svårt att slå ihjäl en fluga. Och vi ska höra med Elon här som kan mycket om det här med flugor. Ja du Elon, varför är det så fruktansvärt svårt att slå ihjäl en fluga?

Elon:
Ja många tror ju att det beror på att flugor har så stora ögon, så dom ser handen väldigt bra och därför hinner undan när man försöker slå ihjäl en fluga. Men det är fel. Jag har istället, med hjälp av det här mikroskopet, kikat in i huvudet på en fluga och kommit fram till en helt annan teori. Eftersom en vanlig fluga lever i ett år och vi människor lever i 75 år så blir det ju faktiskt på det viset att en fluga ser allting 75 gånger långsammare än vi människor.

Programledaren:
Jaha, så du menar alltså att en fluga lever i någon sorts slow motion-värld?

Elon:
Ja visst, så varje gång man försöker slå ihjäl en fluga så ser han ju handen komma mot en väldigt långsamt, så här. Och då är det ju inga problem att hinna undan.

Programledaren:
Ja, men vad ska man göra åt detta? Jag vet att du har hittat på nått Elon.

Elon:
Jag har framställt ett preparat här som gör att en fluga blir 75 år.

Programledaren:
Jösses, om alla flugor ska bli 75 år kommer vi ju dränkas i flugor.

Elon:
Nej inte så

Programledaren:
Men och andra sidan blir det ju lättare att slå ihjäl dom.

Elon:
Nä det är så här att flugan lever fortfarande bara ett enda år men med hjälp av det här preparatet så lever flugan 75 år, på ett enda år. Och då upplever den hela sin omgivning på precis samma sätt som vi gör.

Programledaren:
Nu förstår jag inte riktigt, Elon.

Elon:
Nej jag ska visa dig här. I den här burken har jag en fluga som heter Ragnar. Han fick en liten injektion när han var en liten fluglarv och nu befinner han sig i 30-årsåldern nån gång i april. Nu ska vi se om han är lätt att slå ihjäl. Jag ska öppna burken och hälla ut honom på bordet här, så ska du försöka slå ihjäl honom.

Programledaren:
Ska vi verkligen slå ihjäl Ragnar?

Elon:
Vi måste ju se om det fungerar. Slå nu.

[Flugan flyger iväg och sätter sig i Elons ansikte. Programledaren slår till så att Elon ramlar ner på golvet]

Programledaren:
Ännu ett lyckat djurförsök för människans bästa. Tack för idag. Nästa vecka ska jag och Elon prata lite om sprängdeg. Hej.


Tillbaka till huvudsidan