Den sjusitsiga familjen Hjelm

Från: Tornado.

Standard Hjelm: Jan Rippe
Ferro Hjelm: Claes Eriksson
Rally Hjelm: Kerstin Granlund
Hockey Hjelm: Per Fritzell
Morbror Hjelm: Peter Rangmar
Epa Hjelm: ?
Fleetwood Hjelm: Knut Agnred
Glas Hjelm: ?
Jumbo Hjelm: Lennart Englund
Malaysia Hjelm: ?
Domino Hjelm: Rolf Allan
Också Hjelm: Anders Eriksson

Information: Sketchen är gjord i ett enda klipp. Det blev mellan 30-40 tagningar, de fick t.o.m. komma tillbaka en extra dag innan de blev nöjda.

Inspelningsplats: Hos familjen Kjellgren.


Standard Hjelm:
Godda´!
Jag heter Standard Hjelm och är en av medlemmarna i den sjusitsiga familjen Hjelm. vi är en familj på 12 personer, sju sittplatser, 1 hus, 2 badrum, 4 mostrar, 1 hamster, 3 cyklar, 1 prenumeration på ICA-kuriren, post på vardagar och en parabolantenn.

Jag tänkte ni skulle få träffa min pappa först.
Ferro Hjelm heter han och han står där. Han är 47 år och tycker om snus och blondiner, har 43 i skonummer och just nu håller han på och lagar sin trumma, för han är nämligen trummis på fritiden i en orkester som heter Lambada Five.
Annars jobbar han på kommun som efterkonstruktör, men det spelar ingen roll för han är aldrig där. Ibland är det ryggen och ibland är det knät men för det mesta är det huvet.

Här står min mamma Rally Hjelm.
Hon är bara 43 år och har problem med ena lårmuskeln. Hon tycker om keso och Family Four och har kastat 13 meter i spjut en gång och har varit på Kollandsö. Just nu håller hon på med att hoppa twist för det höll hon på med i sin ungdom och det var roligt och det ska vi barn också hålla på med tycker hon.

Nu går vi in här i hallen. Där står min bror Hockey Hjelm.
Han är 9 år men ser ut som 36 för han fyller år 4 gånger om året. Han har en ödla som heter Nybro som kan värpa ägg och gå på posten, men själv står han nästan alltid här i hallen för han vet varken ut eller in.

Här inne i köket står min släkting Morbror Hjelm och slår sönder mat för han tål inte lagad mat nämligen. Han är europamästare i badminton och samlar på sugrör. Annars jobbar han som fjärrkontroll på LM Ericsson och på kvällarna tvättar han deg i ett bageri. Han har samma storlek på glasögonfodral som Nana Mouscori och hans stora dröm, det är att en gång kunna producera egen mjölk.

Här inne sitter min syster Epa Hjelm.
Hon är 13 år och har just lärt sig att läsa. Hon tycker om kläder och gospel och har lätt för att både skartta och svettas. Just nu klipper hon ut idioter ur Veckorevyn. I morgon ska hon åka till Finspång med slungbollsklubben och nästa vecka flyttar hon till Egypten för att att itu med de verkligt stora frågorna.

Härborta sitter min andra bror, Fleetwood Hjelm.
Han är bara 11 år och redan utbildad tandläkare, men han har ingen egen praktik, utan bara en teori om att man kan spegla sig till vackrare tänder. Två gånger om året åker han till Grete Sörensen i Köpenhamn som klär av honom naken och håller på lite med honom. Han tycker om trafik och hälsokost och just nu provar han sina bandyrör inför vintersäsongen.

Här inne, i ett annat rum står min kusin Glas Hjelm.
Han är 40 år snart, och tycker om kalops och Tipsextra. Han har hoppat 4.18 i längd en gång och kan imitera en kemilaboration. Annars jobbar han som pumpväljare på en bensinmack. En gång var han i Leningrad och sålde trumpbyxor men så fick han telefon och blev tvungen att åka hem igen. Han tycker inte om bruna bönor och fusk och har aldrig suttit i fängelse mer än när det varit absolut nödvändigt.

Här borta sitter min svåger Jumbo Hjelm.
Han är 38 år och tror på skaldjur. Han var kanotlärare en gång, men så sprack hans mjälte och nu importerar han reaplan istället. Han tycker om bowling och insekter, och har en stor samling belgiska skyttemedaljer som han skriver upp varje dag i en liten bok.

Härborta - här har vi mormor Malaysia Hjelm.
Hon är snart 100 år och kan göra öl av fågelfrö, simma under vattnet, ta tid på brottningsmatcher, skriva med blyerts och spilla kaffe utan att svära. Hon tycker om bänkpress och Formel 1 och har haft ett förhållande med Gustav VI Adolf. Just nu fyller hon mashmallows med tabasco för att skoja med släkten lite och till våren ska hon trimma pudlar igen som vanligt.

Då går vi ut i hallen här igen, och där möter vi våran inneboende Domino Hjelm, som är 38 år och har sina rötter kommunalarbetarrörelsen. Han är barnträdgårdsmästare och tycker mycket om musik och komp, och han har t.o.m. varit i Dresden en gång med Hallsberg fiolmusikkår. Han är en hejare på röksignaler och han kan servera muffins, byta luftfilter och klappa en ko på samma gång.

Då går vi ut här igen och där möter vi våran granne Också Hjelm, som är 39 år och väldigt förtjust i kontorsmöbler. Han jobbar extra på en vacuumfirma och har läst väldigt mycket bruksanvisningar. Han tycker mycket om väggar och tak och han har en speciell fallenhet för kolsyrad konjak som är hans egen uppfinning och som han gärna bjuder på om man inte passar honom.

Jaa, själv heter jag alltså Standard Hjelm och är son här i huset.
Jag blir 28 år nästa år och jobbar som extralärling i gosskören. Jag tycker om kola och tennis och snart ska jag flytta hemifrån och det är därför jag gör den här lilla filmen nu som ett litet minne av min familj nu när jag försvinner ut i livet för att söka lyckan i ett fjärran land.

Hej familjen!

Familjen:
Hej Standard - Hej!


Tillbaka till huvudsidan