Hoppa bort

Från: Tornado

Speaker: Claes Eriksson
Funktionärer: Lennart Englund, Rolf Allan, ???
Timmo Timotby: Claes Eriksson
Rasta Koukkola: Peter Rangmar
Kubano Nylle: Jan Rippe
Pedro Lastrada: Anders Eriksson
Samovar Nycklar: Knut Agnred
Dumbo Nejden: Per Fritzell


Välkommen till de 18:e högvertikala hoppmästerskapen i Schwarzskov. Vi har kommit till finalen i att hoppa bort och vi har sex finalister i tävlingen, det är dom vi ser här nu när dom mjukar och stretchar och tänjer och landar inför detta verkliga kraftprov. Hoppa bort är den mest spektakulära grenen i hoppmästerskapen, det gäller alltså att hoppa så långt bort som möjligt. Den som hoppar allra längst erhåller den åtråvärda guldmedaljen och få gå omkring med den på sig resten av livet om man vill. Och här i studion dom tre funktionärerna som också förbereder sig minutiöst. Ingenting får klicka när vi nu drar igång denna viktiga final.

Först ut är en riktig spänstfantom från Nya Guinea, Timmo Timotby, handelsresande i det civila med hoppandet som hobby. Imponerade stort på kvaltävlingen i morse och klarade kvalgränsen redan på uppvärmningen. Här är han nu när han gör sina fyra karaktäristiska highsteps, det är för att högljumsken inte ska växa under hoppet och bli för stor. Nu sätter han fart, det ser bra ut, han springer fort och får en perfekt träff och landar i fågeldammen strax utanför stadion, jaja det var en besvikelse. Det är ju inte ens i närheten av hur fruktansvärt långt bort han måste hoppa för att ha en chans i den här tävlingen.

Andra man är Rasta Koukkola ifrån Filippinerna. En riktig friskus som har en tung, kraftfull stil. Här kommer han ansatsen ser bra ut, han ökar hela tiden och får en bra träff och landar i treans spårvagn mot Frölunda. Nej! Nej! det är ju också alldeles i närheten!

Så kommer Kubano Nylle från Afrika, en spännande nykomlig i dom här sammanhangen. Han börjar med att skrämmas här vetja och så sätter han fart. Det går fort, han får en perfekt träff, vilken spänst och han landar i Danmark. Det var inte dåligt och då leder han tävlingen nu.

Pedro Lastrada från Honduras kommer härnäst. Titta han gör den tyska foten först, och så en kupering på den här i gången, bra fart och får en tung träff och det är långt. Han landar på Vinga, Vinga fyr i bakgrunden. Vilken precision, men är det tillräckligt långt bort? Nej Danmark är ju längre bort.

Så har vi Samovar Nycklar ifrån Ungern, det är han som alltid ställer in höfterna först och så har han den stelnade Preussiska paradansatsen som nästan ser ut att hämma honom. Men han har en våldsam kraft i uthoppet och landar i en skottkärra på Vargöns bruk. Oj det var långt! Riktigt långt, men var det längre än Danmark? Jag vet inte!

Tävlingens sista deltagare, Dumbo Nejden från Västmanland, har nu avgörandet i sin hand, han behöver bara hoppa något längre än Danmark, Färöarna till exempel och Finland. Men han landar i Gobiöknen. Herregud, han tog det säkraste före det osäkraste, och satsade allt. Och han vinner naturligtvis överlägset och här får han nu sin välförtjänta guldmedalj, Samovar Nycklar från Ungern blir tvåa och den glade Kubano Nylle från Afrika blir trea. Tårar i segrarens ögon som sig bör i såna här stämningsfulla ceremonier. Tvåan Samovar Nycklar är också glad och visar inga spår av besvikelse. Att Kubano Nylle inte kom tvåa trots att han hoppade ända till Danmark beror på att han inte kunde säga var i Danmark han hamnade.

Tyvärr gapar läktarna tomma, detta har utav förklarliga skäl aldrig blivit någon riktig publiksport. Så det är bara dom tre tappra funktionärerna som artigt följer ceremonin och därmed har satt lite extra färg på tillställningen.


Tillbaka till huvudsidan