Hunddressyr-GM

Från: Tornado.

Text: Claes Eriksson.

Speaker : Claes Eriksson
Benny Mosse : Jan Rippe
Marianne Mus : Kerstin Granlund
Pomeroy Twillingtweed : Per Fritzell
Milano Bard : Lennart “Flottören” Englund
Abel Adelspade : Anders Eriksson
Sebastian Lupino : Knut Agnred
Bollfrans Nakenbad : Claes Eriksson
Doktor Krasse : Peter Rangmar
Fido Padda : Bo ”Bysse” Rydbeck
Ove Vovve : Rolf Allan Håkanson
Joakim Gädda : Lars ”Åby” Hermansson


Här är p-huset i Rostock och globala dressyr-GM för lättfotad sällskapshund med förare och det här är de tre domarna vi ser i bild nu : Millbard Fällson Pälsson, England, Gladiolus Green-green-grass-of-home, Amerika och Turandot Bresjnev från resten av världen.

Vi har kommit till finalen i fria pimpinett-momentet och först ut är Benny Mosse från Norge med en Dansk Sportlobb. Den Danska Sportlobben kan ibland vara svårdresserad men här får han poäng för att han står still på rätt ställe lagom länge. Han kan sitta också och det får han också poäng för. Och så ett litet tricks på slutet! Jodå, det var ett trevligt program, men han får väl inga poäng för sortin… nä, den var kanske i enklaste laget.

Marianne Mus från Ceylon är näste deltagare. Hon har en Bengalisk Mellanflopp -en överraskande trög hund, bäst lämpad för rast och vila. Men där får han i alla fall poäng. Och så tar hon upp honom och försöker få honom att vinka… hm, det där tyckte inte domarna om. Oj, där slet han sig! Det var verkligen inte bra, nästan pinsamt när hon försöker få upp honom igen men han vill inte. Domarna väntar otåligt. Oj där slet han sig igen! Så pinsamt! Domarna bläddrar i sina block. Hon får göra en snöplig sorti och får bara en cirkel som tröst.

Pomeroy Twillingtweed från Basutoland ser vi här med en Plattfotad Doppler. Det är tydligen meningen att han ska hoppa… men det vill han inte. Han tittar oförstående på sin husse och tänker förmodligen på korv. Men han får ändå höga poäng för sitt utseende och sitt lugn och att han behöll sin värdighet genom hela framträdandet.

Så har vi Milano Bard från Kanada med en Oborstad Besserwisser. Ett elegant par som gör en perfekt piruett, som ni såg med dold koppelväxling och får höga poäng av domarna!

Abel Adelspade från Panama med en Framgökad Foytländer kommer härnäst. Han matar hunden men det imponerar naturligtvis inte på domarna. Att äta torde vara det mest centrala som existerar för en hund. Och mycket riktigt tappar domarna också intresset… men så rycker han upp sig och gör en festlig sorti och får 36,0!

Sebastian Lupino från Dixieland med två Stora Sofftaxar. En festlig kille med hejigt temperament. Problemet är bara att husse själv oftast är roligare än sina hundar, men domarna har roligt. Speciellt den engelske domaren, det här tilltalar honom. Åh, han gör sin galna sorti och får en Skidlöpare –det högsta man kan få!

Och så kommer Bollfrans Nakenbad från Singapore med en Liten Lasse-tasse, en skarp hund med egen vilja och egna åsikter, låter sig inte hunsas hur som helst. Det ser man tydligt här, husse får springa medan hunden undrar vad det är frågan om. Och där avviker han, det var inte bra ; han får inte lämna podiet. Husse gör allt för att locka honom tillbaka… oj! En sån sorti! Och ett kryss från den amerikanske domaren.

Doktor Krasse från Westfalen med en Badhund kommer här. De har ett gediget dressyrprogram och får redan där domarrespons. Och nu gömmer han sig och vill att hunden ska hitta honom, men det vill inte hunden. Han ropar…
-Dumbo!
… men hunden tittar åt ett annat håll och doktor Krasse blir arg och skäller på sin hund, men domarna tycker om det och doktor Krasse blir glad igen och gör en yster sorti som han dock inte får några poäng för.

Fido Padda från Mellanöstern med en Tyken Tvärterrier ska vi få se nu. Fido är en noggrann husse med järndisciplin på sina hundar i vanliga fall, men den här verkar dock inte vara riktigt med på noterna… Trots att husse visar står hunden helt frågande. Nu tar husse fram instruktionerna och visar papperet. Kan hunden läsa? Nä, det kan den tydligen inte. Domarna skruvar på sig och väntar otåligt på att något av vikt ska hända, men det gör det inte. Hunden förstår uppenbarligen ingenting. Det blir en snopen sorti och förmodligen en mycket spänd afton för husse och hund.
-Det blir inte roligt…
… i afton. Och mycket riktigt en Dödskalle –det sämsta man kan få!

Oj! Han snubblar redan på väg upp på podiet, Ove Vovve från Strömstad. En Torrholtzer har han med sig. Det där gjorde ont men hunden verkar må bra och det blir också uppmuntrande poäng från domarna. Det var ju skönt! Och så till det stora numret –hunden ska titta vädjande på domarna, och det fungerar! Vilka poäng! Det där var en uppvisning i den högre skolan! Oj då, sortin fick han nog inga poäng på. Nä, just det.

Och så den siste deltagaren, storfavoriten Joakim Gädda från Utlandet med en Äkta Dvärgchock. Se så fint de rör sig tillsammans! De går på samma sätt åt samma håll och tänker på samma sak. Och vilka poäng de får! Det här programmet heter Lilla Promenaden och det är hunddressyr av högsta klass. Poängen regnar över dem! Hund följer husse, hund följer husse –så ska det se ut! Ännu mer poäng! Det är bara att promenera vidare upp på prispallen och hämta guldmedaljen. Domarna är lyriska, och vi har fått en ny och mycket värdig segrare i Joakim Gädda och hans Äkta Dvärgchock!


Tillbaka till huvudsidan