Banansjön

Från: Utanför slottet

Kommentator: Claes Eriksson
Balettexpert Robert Stoltz: Anders Eriksson

En rapport från kungliga hovbaletthallen i Wien


Kommentatorn:
Hallå hallå, ja här sitter jag nu mitt i ett kokande publikhav i kungliga hovbaletthallen i Wien och här börjar strax urpremiären på balettsviten Banansjön, av den store italienske koreografen "Koreo Grafi", till musik av "Mazolo", och med den store dansören "Dan Sören" i huvudrollen.
Vid min sida här i kväll har jag som vanligt den flerfaldige balettexperten Robert Stoltz, som jag hoppas ni känner väl vid det här laget.
Ja, du Robert, hur är förutsättningarna i kväll egentligen?

Balettexperten:
Ja, jag var ju nere i omklädningsrummet och snacka med grabbarna förut. Ja, jag var nere hos tjejerna
också förresten. Det är därför jag har den här blåtiran..ha ha.

Kommentatorn:
Stämmningen är på topp alltså?

Balettexperten:
Ja det kan man säga, och framför allt så verkar han Dan Sören vara väldigt tänd, jag såg honom när
han mjuka upp här nere förut, han hoppa både upp och ner igen, och det brukar han inte göra om han inte
är riktigt laddad alltså om man säger så.

Kommentatorn:
Nu verkar det som det hela ska börja. Dirigenten har kommit in, han kliver upp på sitt lilla podie, tar sin
dirigentpinne, OCH DÄR ÄR DET HELA IGÅNG!! Ridån går upp och in på scenen ser jag 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12…

Balettexperten:
Tjugo!!!

Kommentatorn:
...tjugo stycken flickor är det ja, enbart klädda i mossfärgade bomullstrikåer. Dom trippar omkring på tå,
allesammans exakt på samma sätt, spänsten är fin, dom verkar vara i god form, ser avspända ut, dom ler allihopa.
Ingenting händer ännu, dom trippar fortfarande på tå, dom är fortfarande lika avspända, och dom ler fortfarande, och spänsten är fortfarande lika fin. Det hele ser bra ut, det ser mycket bra ut vågar jag nog säga.
Fram mot scenkanten kommer dom, fortfarande på tå, publiken håller andan, vad kommer att hända, undrar man.
Flickorna kommer närmare och närmare scenkanten, fortfarande på tå. Närmare och närmare kommer dom,dom är fortfarande mycket avspända, och dom ler fortfarande, och närmare och närmare kommer dom..OCH DÄR VÄNDER DOM ALLIHOPA PÅ EN GÅNG!! En fantastiskt snygg vändning, eller vad säger du Robert?

Balettexperten:
Ja den var fin, synd bara att den sjunde tjejen ifrån höger skulle trilla ner i sufflörluckan där borta. Det störde helhetsintrycket lite grann, om man säger så.

Kommentatorn:
Nu verkar det vara något på gång där nere, musiken stegrar sig en aning, vad är det som händer? OCH DÄR KOMMER DAN SÖREN IN PÅ SCENEN!! Vilken magnifik entré, han gör en dubbelpiruett, och spänner sen ögonen i en av flickorna, och rusar emot henne. Han sliter tag i henne, och där lyfter han upp henne.

Båda:
NEJ!!

Kommentatorn:
Det gör han inte, han får inte upp henne, han orkar inte! Han försöker igen då, oj oj oj, publiken står upp i bänkarna, ska han lyckas?? JAAAAA!!!!! Där får han upp henne till slut, det får han men det var inte speciellt snyggt, eller vad säger du Robert?

Balettexperten:
Nej jag förstår inte varför han ska ge sig på den tjockaste av tjejerna, hon väger nog minst 90 kg. Men det är klart det kan hända han var skymd, det är svårt att avgöra härifrån.

Kommentatorn:
Han dansar i alla fall vidare, och blir ensam på scenen, han gör ett hopp, och ner igen, och ett hopp till, och ner igen, och där gör han ett jättehopp rakt upp i luften och landar i spagat!!! Fantastiskt, jag tror aldrig jag har sett nåt liknande, och så upp igen nu då… Nej!! Han kommer inte upp!! Han har fastnat i spagaten! Ett ben åt varje håll vinkelrätt mot kroppen.Vilket öde!! AJ, AJ, AJ!! Publiken reser sig och går..och där går också ridån, samtidigt som Dan Sören bärs ut av två scenarbetare.Vilket fiasko...eller vad säger du Robert??

Balettexperten:
Ja det var nog det värsta som kunde hända det här. Finns ju inte mycket användning för en dansör i spagat, ja den enda roll jag kan tänka mig han kunde få i fortsättningen, det skulle väl va som propeller i teaterbåten.

Kommentatorn:
Och med det tackar Robert Stoltz och jag för oss här ifrån kungliga hovbaletthallen i Wien, tack tack!!


Tillbaka till huvudsidan