Peter Rangmar

Föddes: 1956
Dog: 1997

Mannen med den vita opeln är död

Peter Rangmar avled lördagen den 24 maj 1997 efter en tids sjukdom. Han blev 40 år gammal.

 

Peter har under åren gestaltat flera oförglömliga roller som Bossakungen Astor Qvarts, huvudrollen Sune Finåker ur Monopol, direktör Kloss ur Lyckad Nedfrysning av Herr Moro och inte minst mannen med den vita opeln ur Macken. Tidigare på våren skulle han ha presenterat den svenska uttagningen till Melodifestivalen, men tvingades till slut avstå på grund av sjukdom. Det var i samband med detta som det började stå klart att Peter led av cancer.

"Hur kan något sådant hända? Jag menar, vad för ont har han gjort världen? Det är så orättvist att människor som gör världen till ett bättre ställe får gå sådana här vägar...". Orden är Adam Gustafsons, en av många som älskat Galenskaparna och After Shave, och en av dem som bidragit till denna hyllningssida på nätet. Galenskaparna och After Shave har som få andra gjort livet roligare för många av oss, och Peter har hela tiden varit en viktig och självklar stomme i gruppen.

Peter efterlämnar hustrun Lena samt två söner, men också ett tomrum hos mig och många andra. Ingen kan fylla detta tomrum, men det är ändå min förhoppning att de övriga fortsätter att som Peter göra denna värld till en bättre plats att leva på.
-För oss känns det självklart att fortsätta, sa Per Fritzell till TT. För Peters skull, och hans familj.

Tack Peter, för allt du gav oss. Ha det bra, var du nu än är.


Det är nog inte fel att som gemensamt drag för Peters rollfigurer sätta hans röst. Peter hade givetvis också ett flertal på sin meritlista, men alla kopplas ihop med hans ljusa stämma, som om den fick tillfälle förhöjdes i en härlig gnällighet. Vad vore till exempel Noa i Cyklar och cyklisten på väg till Sundsvall, mannen som vägrar vara gasexpert i Blomparaden och bossakungen i händerna på någon annan?
Bossakungen Astor Qvarts var för övrigt en mysig man med bossarytmen i blodet. Han talade vanligtvis lugnt, men i Grisen i säcken fick han faktiskt ett milt utbrott.
På tal om ledande roller så fick Peter en av dem som Sune Finåker i Monopol.

Från programbladet till "Grisen i säcken":
Namn: Peter Rangmar
Yrke/sysselsättning: Artist och filosof
Min bästa dans: Bossa Novan
Ville bli som barn: Lokförare
Min finaste kroppsdel: Öronen, dom har inga snibbar
Byggnad jag skulle vilja ha vuxit upp i: Fantomens Dödskallegrotta
Rekord jag slagit: En vit Opel Rekord
Favoritmat/dryck/bil/inkomst/sport/hatt: Kinesiskt/öl/citroën/hög/ boule/ingen alls
Guru/förebild/idol: Farbror Melker
Yrkesdevis/aforism/valspråk: Tar det emot - Ge upp!
Senast lästa bok: Kappseglingsregler -91
Tre personer jag skulle vilja se tillsammans i en soffa: Honken, Guran, Farbror Blå
En påse jag burit: Gymnastikpåse som jag sydde själv 1964. Innehöll bl. a. ett par blå sneakers stl 35

Från programbladet till "Resan som blev av":
Har en stor förkärlek för den sublima barytonstämman och agerar alltid med måttfull elegans och högsta finish inom dom 27 % av sin kapacitet han helst vill ligga på för att att inte skämma bort publiken i onödan.

Från programbladet till "Lyckad nedfrysning av herr Moro":
En stilfull nästan ung man med smak för det sarkastiska. Tack vare sin eleganta men något slarviga läggning är han ännu inte ekonomiskt oberoende. Dvs han är fortfarande beroende av pengar. Han har ett kvickt och följsamt kroppsspråk och en attityd, som med den rätta mentala motivationen mycket väl skulle kunna gjort honom till direktör för LM Ericsson om inte bossa nova-kungen Astor Qvarts karriär kommit emellan.

Från programbladet till "Kanske Rödluvan"
Vem kunde väl ana att det var Peter Rangmar som dolde sig under Fantomens trikåer? I drygt tio år har han fört en relativt tillbakadragen tillvaro i gruppen After Shave. Strama, återhållsamma roller har varit Peters specialitet, även om han ibland blommat ut som bossanovakungen Astor Qvarts, eller kylskåpsdirektören Karl Kloss. Men så har han denna vår tagit tag i själva styrpinnen för att inte bara kalla sig utan även fungera som projektledare för dessa föreställningar på konserthuset. Ibland har han rört sig som en alldeles vanlig man på stadens gator och torg och letat efter musikaliska inslag, artister och en förlorad saga.

Från programbladet till "Alla ska bada":
Ja, så står vi här igen, redo att visa publiken vår nya skapelse. En helt ny föreställning som vi hoppas ni ska skratta och glädjas åt.
Med nytt manus, nya sånger, nya figurer i nya kläder och i ny dekor, precis som det brukar vara.
Men trots allt det nya kommer ni nog att känna igen er i alla fall - det är ju ändå bara vi.

Men på ett väsentligt sätt skiljer sig den här föreställningen från allt det vi tidigare gjort.
För första gången sedan 1982, då vi började samarbetet mellan After Shave och Galenskaparna, äre vår käre vän Peter Rangmar inte längre med oss. Peter dog den 24 maj 1997 efter en tids sjukdom.

Att i ord försöka beskriva den stora sorg och oerhörda saknad vi alla känner efter Peters bortgång låter sig inte göras, utan låt oss i stället ägna några tankar till Peter och hans familj och minnas alla ljusa minnen vi har tillsammans med honom.
Inte bara genom hans för publiken kanske mest kända och roliga rollfigurer - allt från "den vite Opel-kunden" i Macken, den typiske svensken Harry Jernfeldt i Stinsen brinner, bossanovakungen Astor Quarts i Grisen i säcken, direktör kloss i Lyckad nedfrysning av Herr Moro till mediamogulen Sune Finåker i senaste filmen Monopol och många, många andra - utan framför allt som vår goa kompis Peter, som vi, vid sidan av scenen, har fått ha så många roliga stunder ihop med genom alla år.
I plugget - på Chalmers, på sommarseglingarna och skidsemestrarna, på middagarna bland vännerna, bland alla våra barn och familjer, på alla roliga upptåg, galna fester och kalas såväl som till vardags över en slät kopp kaffe. Jämt var Peter där.
Alltid med ett leende, ett vänligt ord och omtanken om att alla skulle ha det bra. I samma stund som han blixtsnabbt kunde slänga iväg en sylvass, sarkastig kommentar som ingen annan - oftast åtföljt av det där lilla sneda leendet och upphöjda ögonbrynet med glimten i ögat.
För sån var han - han älskade att blanda humor med allvar, trams med sanningar, svensktopp med klassiskt, Beatles med opera ... Alltid med mycket, mycket värme och generositet men med en liten gnutta elakhet, för att det inte skulle bli för snällt. Lite charmigt slarvig, så där.

När vi nu står här, känns det förstås lite tomt och konstigt utan Peter, både för oss och för er i publiken. Men även om han inte finns med oss på scenen så vet vi att Peter är med oss, både här och nu och i framtiden. Och var han nu än sitter och tittar på oss så kan vi höra honom garva hjärtligt:
- Tjaa, ... för att vara utan mig, så är det ju inte så pjåkigt!

Peter, din buse!

Oavsett vad du än säger och tycker. Så här blev det, utan dig. Men ändå med mycket av din anda i sig.
Och nu tillägnar vi dig den här föreställningen, både vi och publiken, var sig du vill eller inte.
Skulle det vara nåt som du inte tycker är bra, så sjung ut, som du alltid har gjort.
Vi lovar att vi lyssnar - det vet du!

Från programbladet till "Kasinofeber":
Den 24 maj 1997 dog Peter Rangmar och ingenting har varit sig riktigt likt sedan dess. Han var med redan från början i After Shave när grabbarna läste på Chalmers och utvecklades genom åren i samarbetet med Galenskaparna till deras kanske allra främste showpersonlighet.

Vi har lätt att komma ihåg figurer som den vite Opelkunden i "Macken", den typiske svensken Harry Jernfeldt i "Stinsen Brinner", bossanovakungen Astor Quarts i "Grisen i säcken", direktör Kloss i "Lyckad nedfrysning av herr Moro", mediamogulen Sune Finåker i långfilmen "Monopol" och många fler.

I den allra första revyn "Skruven är lös" spelade Peter en långhårig musiker som drog ur en sladd. Ingen skrattade speciellt mycket då. Men när revyn satte upp igen i samband med tioårsjubiléet fick just den figuren kvällens längsta och varmaste applåder och skrattsalvor. Också ett bra exempel på Peters utveckling.

Han rycktes bort alldeles för tidigt och skulle just våren -97 vara programledare för TV:s eurovisionsschlagerprogram.

Det är tomt på scenen utan honom, men på något sätt finns Peter Rangmar ändå alltid med, i atmosfären, i replikerna och i den underfundiga humor som alltid varit både hans och Galenskaparna och After Shaves speciella signum.


Tillbaka till huvudsidan